Frank en Jose

Na vele jaren buitenland keerden we in 2013 terug in Nederland met de vraag, blijven we in het huis wonen, waar we als gezin met een kleine baby in 1989 begonnen zijn of zoeken we iets nieuws. Ook al omdat we sociaal gezien niet in een nieuwe omgeving wilden beginnen werd het besluit: we blijven in Maassluis, maar dan moet ons huis wel grondig aangepakt worden. We kenden Koos en Niels al van een eerdere aanpassing en hun originele aanpak, moderne stijl en gebruik van mooie materialen sprak ons toen al aan. We besloten in gesprek te gaan en stapsgewijs te werk te gaan. De eerste stap was te beginnen met een opdracht tot het maken van voorstellen voor een herinrichting van de begane grond en de eerste verdieping. FVDN kreeg de vrijheid om binnen de bestaande buitenmuren beneden een aangename en ruime leefruimte te creëren en op de eerste verdieping, met bijtrekking van een kleine slaapkamer, een ruime slaapkamer met kleedruimte en een nieuwe badkamer. Onze wens was tot één doordacht ontwerp te komen met een consistent doorgevoerde “look en feel”, comfortabel en ook levensloopbestendig. Na diverse gesprekken en evaluatie van ons wensenpakket heeft FVDN diverse voorstellen ontwikkeld met plattegronden en deze ook uitgewerkt in 3D representaties die we zelf op de computer konden bekijken. Na de keuze van de gewenste indeling hebben we een opdracht gegeven tot het maken van een basisontwerp met definitieve opzet van de diverse ruimtes, vaststelling van materialen, kleuren en een kostenraming m.b.t. de realisatie.

Na overeenstemming zijn in de bouwvoorbereiding de definities verder uitgewerkt m.b.t. opbouw, maatvoering en detaillering en ook tot selectiecriteria voor de uit te nodigen afbouw en inrichting ondernemers.

Om tot deze laatste fase te komen is er regelmatig face-to-face overleg, review van tekeningen en documenten. Wij hebben deze open vorm van communicatie als zeer prettig ervaren, ook al omdat we het gevoel hadden dat met onze inbreng rekening gehouden werd.

Na de keuze van leveranciers en de hoofdaannemer hebben we de directie van de uitvoering in eigen hand genomen. Tijdens de verbouwing woonden we in de directe nabijheid tijdelijk in een ander huis. Het was zo gemakkelijk voor de aannemer om aan de verbouwing te werken zonder met bewoners rekening te hoeven houden, terwijl wij regelmatig de bouwplaats konden bekijken.

Een aantal succesfactoren willen we nog noemen. Eén ervan was om de aannemers om een open begroting te vragen i.p.v. een aantal vaste prijzen. Deze open begroting bevatte alle werkzaamheden in line items waarbij de aannemer een prijs per eenheid moest geven (bijv. m2 vloer, meters leiding, aantal kozijnen met maten). De 2 aannemers, die een bieding deden, wilde daaraan meewerken.

Een andere succesfactor was de keuze van één aanbevolen interieurbouwer (meubilair in hal, keuken, incl. apparatuur, badkamer en slaapkamer. Dit heeft gemaakt dat het huis een eenheid geworden is. De kwaliteit is boven verwachting.

Met een zelfgeschreven bestek en de gedetailleerde tekeningen, specificaties (maten, materialen, kleuren) van FVDN en de open begroting heeft dit geleid tot een nagenoeg probleemloze bouwfase en minder dan 10% meerwerk.

Het uiteindelijke resultaat is een totaal gerenoveerde woning met een uitgekiende indeling en een eenduidig ontwerp dat voelt als zeer comfortabel en plezierig om in te wonen en in zekere zin ook levensloopbestendig. FVDN-interieurarchitecten heeft ons in alle fasen van het renovatieproject zeer vakkundig, maar ook plezierig, begeleid. De inbreng van FVDN is cruciaal geweest om tot dit resultaat te komen. We kunnen hen van harte aanbevelen.