Projecten (werken)

Prijswinnend innovatief kantoor

Prijswinnend innovatief kantoor

Prijswinnaar international Award “Office of the year”.

Het Delftse bureau ontwikkelde een totaal nieuw kantoorconcept met een oppervlakte van slechts zestig vierkante meter. De nieuw ingerichte ruimte is opgedeeld in drie zones van elk twintig vierkante meter. Het betreft een informele zone (entree, meet and greet, informatiebalie en aanschuifwerkplek), een interactieve zone (communicatiegebied, presentatieruimte(s) en gesloten conferentieruimte(s)) en een concentratiezone (concentratiewerkplek en kantoorfaciliteiten).

Prijswinnend ontwerp frontoffice

De jury van de FEMB-award was zeer onder de indruk van de wijze waarop Frederiks & van der Nat invulling heeft gegeven aan de kantoorruimte. “Dit project bewijst dat consequente vormentaal tot een voor zichzelf sprekend en overtuigend resultaat leidt. Met een helder concept is het de ontwerpers gelukt een zeer bijzonder ruimtelijk effect te bereiken, ondanks het geringe ter beschikking staande grondoppervlak”, aldus het jury-rapport. In het rapport wordt voorts bewondering uitgesproken voor het principe van vloeiende lijnen, die overal in het interieur terugkomen. “Geïndividualiseerde inrichting, doordachte vormgeving en originele oplossingen zijn dé factoren om de volledige instemming van de gebruiker te verkrijgen en te zorgen voor een aangename ruimte- en arbeidsomgeving.”

 

“Dit project bewijst dat consequente vormentaal tot een voor zichzelf sprekend en overtuigend resultaat leidt. Met een helder concept is het de ontwerpers gelukt een zeer bijzonder ruimtelijk effect te bereiken, ondanks het geringe ter beschikking staande grondoppervlak.

Door knappe verdeling van een slechts 60m2 grote ruimte enerzijds en door middel van een consequent `corporate-Identity-concept` anderzijds, ontstaan drie eenduidige, interessant vormgegeven sferen ten behoeve van verschillend gebruik. Naar de kenmerken van een container worden elementen toegepast, die zich als zodanig ook goed lenen voor grotere projecten.

Ook in detail is dit kantoor doordacht en het principe van vloeiende lijnen komt overal terug. Geïndividualiseerde inrichting, doordachte vormgeving en originele oplossingen zijn dé factoren om de volledige instemming van de gebruiker te verkrijgen en te zorgen voor een aangename ruimte- en arbeidsomgeving”

Juryrapport Office of the Year

The European Office Furniture Association FEMB (Fédération Européenne du
Mobilier de Bureau) distinguishes ideal inner room concepts in “new buildings” and in “existing buildings”.
During the ORGATEC 2004 in Köln the build-in-project “Kooyman Assurantiën” (Papendrecht / Netherlands) got the third price of this award.

De jury

Dr.-Ing. Dietmar Danner, chief editor AIT, Stuttgart.
Dipl.-Ing. interior architect Rainer Hilf, Nürnberg, President, German Association of Interior Architects BDIA.
Wilhelm Klümper, chief editor Mensch& Büro, Stuttgart
Dipl.-Ing. architect Hartmut Miksch, Düsseldorf, President of the chamber of architects, Northrhine-Westphalia.
Gerrit Schilder jr., Rotterdam, Architekt/Innenarchitekt, Präsident beroepsvereniging nederlandse interieurarchitecten (Berufsverein Niederländischer Innenarchitekten) BNI.

Organiserende identiteit

De kokervormige ruimte is smal en diep, met alleen daglichttoetreding aan de voor- en achterkant én een kleine raampartij aan de zijkant. Hierdoor is het lichtplan minstens zo belangrijk als de ruimtelijke indeling. De verdeling van het beschikbare vloeroppervlak in drie functionele zones vormt de kern van het interieurplan van Frederiks & Van der Nat. Deze drie zones voor ontvangst, overleg en geconcentreerd werk zijn gescheiden door een ruimte-organiserend object. Het doet dienst als tafel, wand, plafond en werkvloer. Bij de entree plooit het object zich naar de vloer, om achter de werkplek door omhoog te buigen en vervolgens de achtergelegen vergaderruimte te omsluiten. De beweging van het object zet zich via het plafond door naar achteren, waar naar beneden afbuigt en het de verhoogde vloer wordt waarop twee losse concentratiewerkplekken zijn geplaatst.

 

Naast dit organische object is het expressieve kleurgebruik een belangrijke identiteitsversterkende ingreep. Het object zelf is geheel uitgevoerd in een zachte groenblauwe tint. Om akoestische redenen is het beplakt met vilt, dat normaal als vloerbedekking wordt toegepast. Oranjekleurige accenten versterken de ingreep. De vergaderruimte kan worden gescheiden in twee kleinere compartimenten, die ook als losse werkplek kunnen worden gebruikt. Daartoe kan een oranjegekleurde wand naar beneden worden gerold.

 

Een lange bank aan de zijwand verbindt alle zones met elkaar. Hierbij valt de grote aandacht voor detaillering op. De banken en wanden zijn bekleedt met een linoleum en hebben in de hoeken een afrondingsstraal. Hierdoor heeft de ruimte geen scherpe hoeken meer, waardoor deze vriendelijker oogt en minder kokervormig overkomt. De naden tussen de losse wandpanelen lopen op de vloer en deels in het plafond door. Ze vormen een integraal onderdeel van het interieurplan. Met eenzelfde aandacht voor detail is het organische object vormgegeven. De schuifdeuren passen naadloos in het frame en de verlichtingsarmaturen in de vergaderruimte zijn smaakvol geïntegreerd in het plafond. Snoeren, kabels en airconditioning zijn onzichtbaar weggewerkt en de verlichting is ondergebracht in twee lange lichtbanen die opgenomen zijn in het stramien van het verlaagde plafond. Inmiddels werkt de opdrachtgever al enkele maanden met veel plezier in het kantoor. Het project is bekroond met het ‘Office of the Year Award’. Een beloning voor zowel gedurfd opdrachtgeverschap als de uitgekiende vormgeving.