Projecten (werken)

Monumentaal pakhuis met moderne twist

Monumentaal pakhuis met moderne twist

Renovatie voormalig pakhuis naar functioneel werkpand

CHET BAKERSTRAAT 49

Voor de eigenaar van dit karakteristieke oude pakhuis aan de haven

van Maassluis heeft ons bureau het totaal-interieur ontworpen.

 

Als vertrekpunt in het ontwerpproces is gestart met het in kaart brengen van het gehele gebouw als totaalconstructie. Met onze technische kennis op het gebied van bouwen en renovatie zijn daaruit al die bouwonderdelen naar voren gekomen die noodzakelijkerwijs of functioneel aangepast of gerenoveerd zouden moeten worden. Ook de buitengevels hadden hierbij onze aandacht. Resultaat van deze over-all inspectie was een algeheel masterplan voor de totaalrenovatie van het pand.

 

Vervolgens is met veel aandacht voor historie en vernieuwing een interieurontwerp gemaakt. Gebruiksfuncties als werken, overleggen, ontvangen en presenteren zijn op geraffineerde wijze met elkaar verbonden door, waar mogelijk, inventieve bouwkundige ingrepen te doen. Eye-catcher in het geheel is onder andere de RVS trap die als transparant slakkenhuis de verticale verbinding maakt tussen de verschillende werkvloeren.

 

In het verbouwontwerp is met veel aandacht en respect gekeken naar het monumentale karakter van het pand en haar originele authentieke bouwonderdelen.  Waar mogelijk zijn deze gecombineerd met nieuwe materialen en technieken. Kortom: consequent tot in de finesses.

 

In 2001 is een onderdeel van het ontwerp genomineerd voor architectuurprijs 'Kamer 100'. 

De jury:

Wytze Patijn, rijksbouwmeester.
Bob van Reeth, Vlaamse bouwmeester en architect.
Kees Spanjers, voorzitter BNI, Beroepsvereniging van Nederlandse
Interieurarchitecten.
Jos Oberdorf, industrieel ontwerper.
Henk Meert, sociaal-geograaf.
Monica Kaltenschnee, uitgever Project & Interieur.

 

“Het toilet is uitgevoerd als een zwaar natuursteen blok dat los in de ruimte staat. Het interieur in stucco antico is origineel door de wasbak in de vorm van een zinken patatzak en een stuk koperen waterleidingpijp als ‘kraan’ die bediend wordt door een voetpomp. Voor de deur is een nieuwe versie van de klassieke tuimelgrendel ontwikkeld “. Het toilet is niet herkenbaar als zodanig. Het zou een nachtkluis kunnen zijn“.

Juryrapport Kamer 100