Projecten (wonen)

Modern wonen in historische setting

Modern wonen in historische setting

Transformatie van kantoren naar woningen voor de toekomst

In de huidige tijd is er een groeiende vraag naar verschil, naar identiteit en naar eigenheid op het gebied van wonen. Dit vraagt om creatieve, vernieuwende en flexibele ideeën, kortom naar meer variatie in woonvormen.

04 hoofdfoto

We leven, wonen en werken nu in een periode van stikstofvraagstukken, energietransitie, materiaaltekorten en verduurzaming. Veel woningbouwprojecten staan stil tot wellicht betere tijden. De ‘bouwexplosie’ is afgerond. De opgave voor de komende tijd ligt vooral binnenstedelijk. Tijd voor
bezinning en creativiteit dus. Een periode waarin innovatieve vormen van woningbouw kunnen worden opgepakt.

Voorbeeld hiervan is het transformeren van bestaande kantoren naar woningen. In Nederland is een aanbod van meer dan zes miljoen vierkante meter kantoorvloer en is er een relatief grote leegstand. Tegelijkertijd kampt ons land ook met een oplopend tekort aan woningen. Dus wat ligt er meer voor de hand dan die twee problemen in één keer op te lossen: het transformeren van kantoren naar woningen!

 

Ons bureau heeft voor het gebouw aan de Raamweg nummer 47 in Den Haag een concept ontwikkeld voor het transformeren van het pand van kantoor naar woningen, gericht op innovatieve woonconcepten. Het pand betreft een klassiek schoolgebouw uit 1910, bestaande uit vier bouwlagen en een zolderetage onder stijl schilddak. Het gebouw heeft een BVO van circa 12.500m² en een perceeloppervlakte van 14.245m². Het is een gedurfd idee, met spannende combinaties en verrassende, innovatieve concepten.

De doelgroep betreft de 50-plusser die graag in de stad woont, wellicht uitwonende kinderen heeft en kleiner wil gaan wonen, de levendigheid van de stad waardeert en tegelijkertijd op zoek is naar een prettige woning die een bepaalde mate van luxe kent en levensloopbestendig is opgezet.
De samenleving zal in de toekomst vergrijzen en het zorgstelsel zal zich hierop moeten
aanpassen. Daarbij komt dat mensen zich vaak meer (private) zorg kunnen veroorloven dan in
vroegere tijden en dit kan betekenen dat mensen langer in hun eigen woning kunnen blijven
wonen. Daarnaast hebben wij onderzocht of het in of nabij het gebouw functies toegevoegd kunnen worden die als verbindende schakels – ook sociaal - met de directe woonomgeving kunnen dienen en daarmee een meerwaarde voor het wooncomplex kunnen betekenen. Daarbij is gedacht aan een gebouwbeheerder, lounge, gemeenschappelijke huiskamer, expositie mogelijkheden, sauna, oefenruimte met fitnesstoestellen en fysiotherapie ondersteuning, samenkookstudio, moestuin en parkomgeving.

 

Binnen het ontwerp hebben wij ingezet op een differentiatie van typen en prijscategorieën, geschikt
voor 1 tot 2 persoons huishoudens, maar ook de mogelijkheid tot collectief wonen buiten famillieverband, zoals collectief wonen met eigen voorzieningen of wonen in groepsverband met gemeenschappelijke voorzieningen. Het plan omvat uiteindelijk 49 unieke woningen en woonvormen met de volgende woningtypologieën:
Loft appartement MIVA geschikt, 11 stuks.
Appartement, 23 stuks.
Logeerappartement, 1 stuks
Maisonnette, 9 stuks
Townhouse, 4 stuks
Penthouse, 1 stuks

 

Vanuit duurzaamheid is ingezet op een gesloten bouwmaterialen balans voor het herstel van de oorspronkelijke gebouwkwaliteit, Er komt Warmte–Koude opslag in de bodem, regenwateropvang en - zuivering op parkeerdak d.m.v. rietvelden t.b.v. spoelwater sanitair. Fijnstof en verkeersgeluid reductie zal plaatsvinden d.m.v. groene taluds, buitenschil isolatie d.m.v. schapenwol en een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Op de pannenkap zullen zonnepanelen en zonnecollectoren worden aangebracht.